Google search engine
AcasăSTIRILE ZILEI'Este un proiect ambițios. Va dura ceva timp'

‘Este un proiect ambițios. Va dura ceva timp’


Franța a propus luni un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU privind opțiuni pentru o eventuală monitorizare de către ONU a unei încetări a focului în Fâșia Gaza și propuneri pentru a ajuta Autoritatea Palestiniană să își asume responsabilitățile, scrie Rador Radio România.

„Este un proiect ambițios. Va dura ceva timp”, a declarat ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, despre textul care va avea nevoie de cel puțin nouă voturi pentru și de niciun veto din partea celorlalți patru membri permanenți: Statele Unite, Marea Britanie, Rusia și China. Proiectul de rezoluție, consultat de Reuters, solicită, de asemenea, o încetare imediată a focului între Israel și militanții palestinieni Hamas din Gaza și cere eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor încă deținuți în Gaza de către Hamas și alții.

Statele Unite, aliatul Israelului, s-au abținut luna trecută de la un vot care a permis Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri, să ceară o încetare imediată a focului pentru luna musulmană de post Ramadan, care se încheie săptămâna viitoare, și eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Aceasta nu a fost pusă în aplicare de către părțile beligerante.

Un armistițiu, inclusiv eliberarea unor ostatici, a avut loc ultima dată în noiembrie. Războiul a început după ce luptătorii Hamas au atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând 253 de ostatici, potrivit bilanțului israelian. Israelul a ripostat prin impunerea unui asediu total asupra Fâşiei Gaza, lansând apoi un atac aerian și terestru în care au fost ucişi peste 32.000 de palestinieni, spun autoritățile sanitare din Gaza. Proiectul de text al ONU condamnă atacurile din 7 octombrie ale Hamas. În 2007, Hamas a înlăturat Autoritatea Palestiniană de la putere în Fâșia Gaza.

Discuții multe, soluții puține

În paralel cu eforturile de a pune capăt războiului, a crescut presiunea globală pentru reluarea eforturilor de mediere a unei soluții cu două state – cu un stat palestinian independent alături de Israel. Proiectul de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU „decide că ar trebui să se ajungă urgent la o soluție negociată prin măsuri decisive și ireversibile luate de părți în vederea unei soluții cu două state, în care două state democratice, Israel și Palestina, să trăiască în pace unul lângă celălalt”.

De asemenea, acesta solicită „livrarea masivă de ajutor umanitar” pentru civilii din Fâşia Gaza. O autoritate mondială în domeniul securității alimentare a avertizat că foametea este iminentă în unele părți din Gaza, unde peste trei sferturi din cei 2,3 milioane de locuitori au fost forțați să își părăsească locuințele, iar zone întinse din teritoriu sunt în ruină.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE