Google search engine
AcasăSTIRILE ZILEI'Este mai rău decât Ceaușescu! Ținutul Secuiesc va exista și când el,...

‘Este mai rău decât Ceaușescu! Ținutul Secuiesc va exista și când el, ca politician, va fi fost demult uitat!’


La şedinţa plenară de marţi a Camerei Deputaţilor, preşedintele executiv al Forţei Civice Maghiare (MPE), József Kulcsár-Terza, a criticat, în luarea sa de cuvânt înainte de ordinea de zi, declarațiile premierului României de negare a existenței Ţinutului Secuiesc și de excludere a autonomiei. József Kulcsár-Terza a subliniat: „Ţinutul Secuiesc va exista chiar și atunci când Marcel Ciolacu, ca politician, va fi fost demult uitat”, relatează Rador Radio România.

Potrivit unui comunicat remis Agenţiei de Presă MTI, deputatul de Covasna care a obţinut mandat de parlamentar pe lista de candidaţi ai Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) şi care face politică în cadrul fracţiunii UDMR, a afirmat:

„Ciolacu este mai rău decât Ceaușescu”, a numit scandalos și rușinos că un premier nu poate face distincția între un român și un cetățean român. „Domnule Ciolacu! Eu nu sunt român, noi, maghiarii şi secuii din România nu suntem români. Suntem cetăţeni români pentru că asta a vrut istoria”, a declarat József Kulcsár-Terza, care a adăugat: „Europa susține autonomia”. El a apreciat că premierul român „vorbește prostii” când susține că autonomia este o prostie. Liderul MPE i-a propus lui Marcel Ciolacu: „Uitaţi-vă în jurul Europei pentru a învăța democrația” și dacă vă întâlniţi cu președintele francez Emmanuel Macron, care a promis autonomie Corsicii, „aveți grijă să nu-l otrăviți”.

Deputatul de Covsana a precizat:

„Ţinutul Secuiesc a fost, este şi va fi”. „Noi suntem acasă în Ținutul Secuiesc și în Transilvania și nu vom pleca niciodată de aici! Roata istoriei se întoarce. Dumnezeu va face dreptate! Autonomie pentru Ținutul Secuiesc, libertate pentru poporul secuiesc!” – astfel şi-a încheiat declaraţia politică József Kulcsár-Terza, în Camera Deputaţilor din Parlamentul României.

Ce a spus Ciolacu

Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă în judeţul Harghita, că „să terminăm cu prostiile cu autonomia Ţinutului Secuiesc” şi a adăugat că acest lucru nu a fost şi nu va fi niciodată. El a mai spus că nimeni nu va împărţi Ardealul. Liderul PSD a mai transmis că nu va accepta să existe legi care să favorizeze anumiţi români de altă etnie, relatează News.ro.

Marcel Ciolacu a fost prezent sâmbătă, la conferinţa judeţeană a PSD Harghita, care se desfăşoară la Casa de Cultură din Topliţa.

„Şi eu şi dumneavoastră vrem să ne creştem copiii într-o ţară normală. Pentru a face acest lucru, în primul şi în primul rând trebuie să ne comportăm noi normal. Haideţi să terminăm cu prostiile, cu autonomia Ţinutului Secuiesc. Nu a fost şi nu o să fie niciodată. În Constituţie României este un stat suveran şi niciodată nimeni nu va împărţi Ardealul. România este membră a Uniunii Europene, este membră NATO, toate aceste poveşti şi toate aceste învrăjbiri apar când sunt alegeri. Vezi Doamne, acesta este felul liderilor politici de a-şi mobiliza electoratul la vot. Am depăşit acele vremuri. Sunt familii mixte. Copiii noştri merg la şcoală împreună. Suntem în România şi ei sunt români”, a afirmat preşedintele PSD.

El a precizat că cetăţenii de etnie maghiară care nu vorbesc româneşte se condamnă singuri

„Mai veneau la mine şi îmi spuneau am fost pe la Topliţa şi am intrat într-un magazin, iar doamna care mă servea nu ştia româneşte. Este posibil şi acest lucru. Dar, iertaţi-mă, se condamnă singură acea doamnă care nu ştie româneşte în inima României. Cine o îndeamnă să nu înveţe româneşte în România fiind cetăţean român, greşeşte. De fapt şi de drept singură se izolează într-o anumită arie geografică. Dacă ar termina o facultate la Bucureşti nu ar avea nicio şansă să îşi găsească o meserie la Bucureşti sau la Iaşi sau în altă parte a ţării. Nu e ceva care îmi inspire mândria. Nu ştiu să vorbesc româneşte în România, de fapt, te condamni singur să nu evoluezi”, a mai transmis Marcel Ciolacu.

Premierul a mai anunţat că nu va accepta excese şi legi care să favorizeze anumiţi români de altă etnie.

„Lucrurile trebuiesc privite cu totul altfel. Nu noi de la Bucureşti trebuie să venim şi să vă dăm dumneavoastră lecţii, de altfel trăiţi acasă. Cu adevărat nu am să accept niciodată excese. Nu am să accept ca în România să existe legi care favorizează anumiţi români de altă etnie. Cu toţii suntem egali. Trebuie să ne respectăm. În cazul în care nu ne respectăm, trebuie să primeze ordinea de drept fiindcă democraţia aşa se menţine. Nu este o anarhie, în rest, nu putem decât să ne dezvoltăm împreună, să investim mult mai mult în judeţele dumneavoastră, în specificul judeţelor dumneavoastră”, a declarat preşedintele PSD.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE