Google search engine
AcasăEXTERNEErupția vulcanică din Islanda: Ce semne de 'stabilizare' arată? (institut meteorologic)

Erupția vulcanică din Islanda: Ce semne de ‘stabilizare’ arată? (institut meteorologic)

Erupția vulcanică din Islanda dă semne de ‘stabilizare’ (institut meteorologic)

Erupția ⁣vulcanică care a început luni seară în Islanda, într-o zonă situată la sud de capitala Reykjavik, unde activitatea seismică a ‌fost‌ deosebit⁣ de intensă de la începutul lunii noiembrie, s-ar putea stabiliza, a anunțat marți Institutul meteorologic islandez (IMO), ⁢transmite ⁢AFP, conform Agerpres.

„Intensitatea erupției care a​ început acum aproximativ patru ore pare să‌ se diminueze”, a scris IMO pe site-ul său.

„Faptul că această activitate este deja în scădere nu reprezintă ​un​ indiciu al duratei erupției, ci mai degrabă ⁤al faptului ⁤că​ erupția se stabilizează”, a menționat institutul, ‍adăugând ⁣că o ⁢tendință similară a fost observată la începutul ‍erupțiilor‌ anterioare din Peninsula Reykjanes.

Această nouă erupție, a patra​ din ‌ultimii doi ani, ‍s-a⁢ produs la o distanță de trei kilometri‍ de o‍ așezare cu 4.000 de locuitori, Grindavik, evacuată din 11 noiembrie, după declararea stării de urgență în regiune în‌ urma unei ⁢acumulări semnificative de magmă.

Fisura are aproximativ patru kilometri lungime, a precizat IMO.

Toate drumurile ​din jurul Grindavik sunt închise ⁢și se preconizează că vor rămână închise ‍în următoarele zile, a anunțat poliția pe Facebook, precizând că populația‌ nu se află pe moment în pericol.

În 2021, 2022 și în iulie⁤ anul trecut, erupțiile vulcanice, într-o zonă nelocuită din apropiere, au devenit⁤ importante atracții turistice, ⁤primind aproape 680.000 de​ vizitatori, potrivit ‌Biroului de Turism din Islanda.

În cursul⁣ nopții, șeful Departamentului de Protecție ⁢Civilă și Gestionarea Situațiilor de Urgență din Islanda, Vidir Reynisson, a avertizat la postul public local de televiziune RUV că‍ acest nou eveniment „nu este o erupție‌ turistică⁤ și trebuie‌ observată de foarte departe”.

Până ​în martie 2021, Peninsula Reykjanes, situată la sud⁢ de capitala Reykjavik, nu s-a mai confruntat cu erupții vulcanice timp de opt secole.

Potrivit vulcanologilor, noul ciclu eruptiv din peninsulă ar putea dura zeci de ani.

Treizeci ‌și trei de sisteme vulcanice sunt⁤ considerate active în acest teritoriu caracterizat de foc și gheață, regiunea cu cea mai intensă activitate vulcanică din Europa.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE