Un bărbat suspectat că ar fi fost capul unei operațiuni care, potrivit procurorilor, ar fi dus la obținererea unor ajutoare de șomaj necuvenite în valoare de peste $5,2 milioane, a fost extrădat din România la San Diego (SUA). Capul rețelei era românul David Constantin, dar procurorii americani susține că acesta avea alți 5 români în rețeaua infracțională.
Procuratura SUA a stabilit că David Constantin, în vârstă de 28 de ani, se numără printre cele 14 persoane condamnate deja pentru implicarea lor în niște aranjamente prin care sute de oameni ar fi putut depune în mod fraudulos cereri de ajutor către Departamentul din California vizând Dezvoltarea Locurilor de Muncă (Employment Development Departement – EDD).
Cum funcționa rețeaua
Potrivit unor informații, Constantin ar fi ajutat sute de oameni să depună cereri la EDD pentru ajutor de șomaj, apelând la documente false. Se prresupune că petenții i-ar fi plătit lui Constantin o anume taxă pentru ajutorul acordat în depunerea acestor cereri frauduloase și o altă taxă după ce petenții primeau ajutoarele EDD.
Procurorii presupun că Constantin, care a fost arestat de autoritățile române în luna noiembrie a anului trecut, recruta petenții prin Facebook, după care se întâlnea cu ei prin diverese parcuri din sudul Caaliforniei în vederea finalizării formalităților de depunere a cererilor. Potrivit Procuraturii SUA, Constantin a trimis personal peste $128000 din banii proveniți din această fraudă unor asociați de-ai săi din România.
La începutul acestei luni, dintre cei 14 inculpați, Eduard Buse și Florentina Sima – soț și soție – și-au recunoscut vinovăția pentru fraudă și spălare de bani. Alți trei inculpați urmează să își recunoscă vinovăția în cursul săptămânii viitoare.
Sursa: Revista Presei Rador Radio România