Romfilatelia anunţă introducerea în circulaţie, începând de marţi, a unei emisiuni aniversare cu titlul generic „Avram Iancu, 200 de ani de la naştere”.
Potrivit unui comunicat Romfilatelia transmis, luni, AGERPRES, emisiunea este alcătuită dintr-o marcă poştală şi o coliţă dantelată, care au înscrise valorile nominale de 13 lei şi respectiv 33 lei.
Desenul reprodus pe marca poştală a emisiunii reprezintă chipul lui Avram Iancu, într-o concepţie aparţinând lui Octavian Beu. În grafica coliţei, alături de portretul, reprodus după o pictură a lui Mişu Popp, marca poştală asociază imaginea casei memoriale „Avram Iancu” cu un portret reprodus după o litografie a lui Ion Costande.
Ca semn de omagiu şi preţuire pentru „crăişorul munţilor”, Parlamentul României a adoptat legea nr. 223 din 2023 prin care se instituie anul 2024 ca „Anul Avram Iancu”, pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului Avram Iancu.
Avram Iancu se individualizează în istoria Transilvaniei. La numai 24 de ani devenise, în acceptul unanim al ardelenilor, „Craiul munţilor”. Cu el dialogau intelectuali precum Simion Bărnuţiu, Gheorghe Bariţiu sau Alexandru Papiu Laurian, care îşi făceau cunoscută speranţa: „Acest tânăr va duce naţiunea mai departe”.
După ce satele din Munţii Apuseni au fost atacate, Avram Iancu a intervenit şi a reuşit ca din toamna anului 1848, până în anul 1849, să facă din ţinutul Munţilor Apuseni o „Ţară Românească”. A organizat o rezistenţă împotriva atacurilor maghiare, însă după intervenţia trupelor austriece şi ţariste a fost nevoit să cedeze.
„Numele lui Avram Iancu a devenit în curând un simbol puternic al libertăţii naţionale, încât declararea sa oficială drept Erou al Naţiunii Române, în 17 noiembrie 2016, a reprezentat doar validarea unui adevăr incontestabil”, a afirmat Patriarhul Daniel, se arată în comunicat.
Emisiunea va fi disponibilă în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.