Primarul Clujului, Emil Boc, a fost desemnat de Comitetul European al regiunilor să fie Raportor al CoR pe tema Inteligenței Artificiale. Edilul de la Cluj a mers de mai multe ori la Bruxelles în ultimul timp, de unde și zvonul că „vânează” o funcție importantă în una din instituțiile cheie. Boc a dezmințit însă că va lăsa postul de primar al Clujului pentru unul la Bruxelles.
„Comitetul European al Regiunilor: Am fost desemnat Raportor al CoR pe tema Inteligenței Artificiale (Pachet legislativ)
Mulțumesc colegilor mei din Comitetul European al Regiunilor pentru desemnarea mea în calitate de Raportor pentru pachetul legislativ al Uniunii Europene care vizează Inteligența artificială.
Inteligența artificială se dezvoltă rapid.
Inteligența artificială ne schimbă deja viața de zi cu zi. Și acesta este doar începutul. Utilizată cu înțelepciune și pe scară largă, inteligența artificială poate aduce beneficii mari oamenilor și societății, în general.
Inteligența artificială ne schimbă și ne va schimba viața prin îmbunătățirea asistenței medicale (de exemplu, diagnosticele vor fi mai precise, se va asigura o prevenție mai bună a bolilor), creșterea eficienței agriculturii, contribuirea la atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, îmbunătățirea eficienței sistemelor de producție cu ajutorul întreținerii bazate pe analiza predictivă, îmbunătățirea securității europenilor și în multe alte moduri pe care abia începem să ni le imaginăm. În același timp, inteligenta artificială implică o serie de riscuri potențiale, cum ar fi un proces decizional opac, discriminarea de gen sau de alt tip, intruziunea în viața noastră privată sau utilizarea în scopuri infracționale”, a declarat Emil Boc.
Ce a spus recent despre „oferta” venită de la liderul PNL, Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a afirmat recent la Prima TV că Emil Boc se află în fața unei alegeri: fie va candida pentru un nou mandat de primar la Cluj, fie va fi pe prima poziție în lista liberalilor la alegerile europarlamentare. Reacția lui Boc a fost clară:„ Îi mulțumesc domnului Ciucă, este un lucru care mă onorează, dar am precizat că acest lucru nu este în analiza mea. Sunt convins că PNL are și va avea o listă, și Clujul are un reprezentant, pe domnul Daniel Buda, care s-a validat la nivel european. În privința celorlalte opțiuni, le vom discuta la momentul potrivit”, a spus Boc, la un post de radio local.
Cum este cotat Boc în sondaje
Scretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană şi primarul Clujului Emil Boc au peste 30% cotă de încredere în rândul românilor, urmaţi de fostul premier Victor Ponta – 24,1%, de liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu – 20,5%, Gabriela Firea, Cristian Diaconescu, Diana Şoşoacă, George Simion, Nicolae Ciucă şi Cătălin Drulă, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.
Preşedintele Klaus Iohannis conduce în topul notorietăţii, 98,9% dintre cei chestionaţi afirmând că au auzit de el, iar poziţia a doua revine Dianei Şoşoacă – 96,7%. În clasament urmează Victor Ponta, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Emil Boc, Mircea Geoană, Nicolae Ciucă, George Simion, Cristian Diaconescu, Cătălin Drulă şi Remus Pricopie.
Încredere personalităţi publice
Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii cu 34% încredere multă şi foarte multă. Secretarul General Adjunct al NATO este urmat Emil Boc cu 32.4% încredere multă şi foarte multă, respectiv Victor Ponta cu 24.1%. Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 20.5%, Gabriela Firea cu 19.5%, Cristian Diaconescu cu 19.1%, Diana Şoşoacă cu 18.6% şi George Simion cu 15.4%. În Nicolae Ciucă au încredere multă şi foarte multă 12% dintre cei intervievaţi, iar în Cătălin Drulă 5.8%.
Notorietate personalităţi publice
Klaus Iohannis este personalitatea cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 98.9% dintre respondenţi declarând că au auzit de el. Şeful statului este urmat de: Diana Şoşoacă cu o notorietate de 96.7%, Victor Ponta cu 95.7%, Marcel Ciolacu cu 93.9%, Gabriela Firea cu 91.7% şi Emil Boc cu 90.7%. 89.6% dintre cei intervievaţi spun că au auzit de Mircea Geoană, 84.4% că au auzit de liderul liberal Nicolae Ciucă şi 82.3% de liderul AUR George Simion. Cristian Diaconescu beneficiază de o notorietate de 68.2%, liderul USR Cătălin Drulă de 43.6%, iar Remus Pricopie 23.5%.
”Încrederea în personalităţi publice este una dintre formele cele mai riguroase de evaluare credibilităţii. În acest clasament, obsevăm că doar doi lideri politici trec pragul de 30% încredere foarte multă şi destul de multă. Atât Mircea Geoană, cât şi Emil Boc revin după perioade grele de prăbuşire politică, ambii trecând prin procese consistente de reinventare, departe de scena politică naţională, unul performând pe scena internaţională, iar celălalt în administraţia locală. Acest lucru confirmă faptul că majoritatea românilor sunt foarte exigenţi faţă de actualii lideri de partide politice, aflaţi în prim-planul dezbaterii publice, preferând în schimb personalităţi mai puţin active în politica naţională, dar cu rezultate în domeniile lor de activitate”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.