Google search engine
AcasăECONOMIEDouă recorduri istorice au fost doborâte de bursa de la Tokyo

Două recorduri istorice au fost doborâte de bursa de la Tokyo


 

Stimulat de rezultatele gigantului american din domeniul tehnologiei Nvidia, publicate miercuri seara, indicele Nikkei a încheiat şedinţa de joi în creştere cu 2,19% la valoarea de 39.098,68 puncte, depăşind precedentul record de închidere, care data din 29 decembrie 1989 (38.915,87 puncte). De asemenea, indicele bursier Nikkei a stabilit joi şi un maxim istoric în timpul unei şedinţe de tranzacţionare (39.156,97 puncte). Precedentul record data tot din 29 decembrie 1989 (38.957,44 puncte).

Încă din anul 2023 a înregistrat un salt de 28%, iar cea mai bună performanţă anuală din ultimii 10 ani, a indicelui Nikkei a continuat să crească în mod spectaculos de la începutul acestui an (+17,5%).

Analiştii subliniază că există mai mulţi factori care explică evoluţia Bursei de la Tokyo.

În plus, investitorii se aşteaptă ca tendinţa de depreciere a yenului să persiste, ţinând cont de politicile de relaxare monetară demarate de Banca Japoniei, care vor declanşa o creştere a preţurilor şi salariilor, a comentat recent Takahide Kiuchi, economist la Nomura Research Institute.

Concret, această depreciere a yenului are legătură între politicile monetare diferite adoptate de Banca Japoniei şi cele altor mari bănci centrale mondiale, precum Rezerva Federală americană, care a majorat drastic dobânda de referinţă începând din anul 2022. Această diferenţă face activele japoneze mai ieftine pentru investitorii străini şi umflă în mod artificial rezultatele companiilor japoneze orientate spre export.

Astfel, bursa de la Tokyo profită de asemenea de problemele de pe pieţele financiare chineze, afectate de criza imobiliară şi relansarea economică dificilă din China. Începând din luna ianuarie, piaţa de acţiuni din Japonia a redevenit cea mai mare din Asia, în termeni de capitalizare bursieră, devansând-o pe cea de la Shanghai, potrivit datelor organizaţiei World Federation of Exchanges.

În contextul bursier, investitorii străini preocupaţi de riscurile geopolitice caută de asemenea alternative la China în alte locuri din Asia, iar la acest capitol Bursa de la Tokyo este una atrăgătoare. Un exemplu este Warren Buffett, celebrul investitor american, care începând din anul 2020, mizează pe mai multe companii japoneze, şi care anul trecut şi-a exprimat încrederea în Bursa de la Tokyo.

În concluzie, analiştii estimează că pentru moment Bursa de la Tokyo nu este ameninţată de o nouă bulă speculativă, precum cea de la finele anilor 1980. Atunci piaţa imobiliară japoneză a atins maxime incredibile în condiţiile în care preţurile pentru metrul pătrat în anumite cartiere din Tokyo erau de 350 de ori mai mari decât în Manhattan, centrul New York-ului.

Însă spargerea acelei bule a declanşat o aterizare brutală la începutul anilor 1990, iar următoarele trei decenii economia şi societatea japoneze au fost marcate dur de spargerea bulei.

Sursa: www.economica.net

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE