Google search engine
AcasăCULTURA SI MEDIADe Crăciun "Mesajul de Crăciun al Patriarhului Daniel: O îndemnare plină de înțelepciune...

De Crăciun „Mesajul de Crăciun al Patriarhului Daniel: O îndemnare plină de înțelepciune și speranță


Un om cu o ⁣carieră impresionantă, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, ‍sărbătorește miercuri 14 ani de la⁤ hirotonia ⁢în arhiereu. ‌Cu acest prilej, Patriarhul Daniel i-a transmis ⁢un mesaj de felicitare.

În urmă cu ⁤14 ani, în data ⁣de⁢ 28 octombrie 2009,⁢ Sfântul Sinod ⁤al​ Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe ⁢Preasfinția Sa Episcop vicar‍ patriarhal. La ⁣scurt timp, pe‍ 20 decembrie 2009, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, a fost hirotonit ⁢arhiereu în Catedrala Patriarhală⁢ de către Preafe­ricitul Părinte Patriarh Daniel,‌ conform informațiilor de ⁤pe basilica.ro.

Pe ⁣lângă aceste responsabilități, Preasfințitul Părinte Varlaam‌ Ploieșteanul este și coordonatorul Centrului de ⁤Presă Basilica, precum ⁤și secretarul Sfân­tului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, cunoscut și ‍sub numele de ⁣Vasile Merticariu, s-a născut în data de 28 octombrie 1960, ‍în localitatea⁣ Știubieni, ⁢județul Botoșani.

După absolvirea școlii​ generale, ⁣a urmat ‍liceul la Liceul de cultură generală din Săveni (1975-1977), apoi⁣ Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț⁤ (1977-1982) și Institutul Teologic de‍ Grad Universitar din București ⁢(1983-1987), unde a obținut ⁤licența în Teologie. A continuat cu ⁤studii de‍ doctorat⁢ la același Institut (1987-1990) și cu un stagiu de ‍specializare la Institutul Ecumenic de la Bossey, lângă Geneva (octombrie 1991-mai 1992). Mai târziu, a urmat un alt stagiu de specializare la St. Stephen’s College⁢ din Oxford, Anglia (aprilie-iunie 2004).

În anul 1998, a intrat în‍ monahism la Mănăstirea Neamț, iar în 2001 a fost hirotesit arhimandrit. În 2003, ⁢a obținut titlul de doctor în Teologie, ⁢cu​ teza: Spiritualitate și istorie ⁢pe ‌teritoriul României în epoca bizantină și postbizantină, sub îndrumarea Prof. dr. Emilian⁢ Popescu, la Facultatea de Teologie Ortodoxă⁢ Dumitru Stăniloae din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Pe lângă activitatea⁤ didactică, Preasfințitul Părinte Varlaam⁢ Ploieșteanul a fost ‍și vicar ​administrativ​ și președinte al Comisiei Liturgice a Mitropoliei Moldovei ‍și Bucovinei (1998-2009). ​În⁢ 2009, a fost ales ⁤Episcop vicar patriarhal de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu titulatura Ploieșteanul, și hirotonit arhiereu pe 20 decembrie 2009.

În calitate de cadru didactic, a⁢ beneficiat ​de o bursă de mobilități Erasmus la Universitatea Catolică ‍din Louvain, ‍în cadrul‍ Programului LLP-ERASMUS, în anul ‌universitar 2008/2009. A susținut‍ mai multe conferințe, printre care: Le christianisme sur le territoire de la Roumanie ⁣jusqu’au V-e⁤ siècle, Saint⁤ Jean Cassien, fils de l’Elise Orthodoxe Roumaine et Père de l’Elise Universelle și Écrivains théologiens dans la Scythie Mineure ⁢(toate în⁣ perioada 26 ⁣aprilie- 8 mai 2009).

De asemenea,⁤ a susținut cursuri⁢ în străinătate, cum ar fi Byzantine Spirituality in Asia Minor and the Balkans, organizate de Bakke Graduate ‌University (BGU), Seattle, USA, în ⁣Turcia,‌ Bulgaria și‍ România, în perioada 21-30 octombrie ‌2008. A participat și cu comunicări pe diferite teme de spiritualitate⁣ răsăriteană la‍ simpozioane naționale ​și internaționale, ⁢iar în reviste de specialitate a publicat studii, articole și recenzii. De asemenea, a coordonat volume apărute în Editurile ⁤Patriarhiei Române și altele.

Din ‍11 martie 2013, Preasfințitul‌ Părinte Varlaam ⁣Ploieșteanul este secretar al ⁢Sfân­tului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și al Sinodului‌ Perma­nent.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE