Google search engine
AcasăECONOMIECum s-au redus locurile de muncă vacante în iarna trecută. Câte locuri...

Cum s-au redus locurile de muncă vacante în iarna trecută. Câte locuri au fost disponibile și în ce domenii


În ultimele 3 luni ale anului 2023, în România s-a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de locuri de muncă vacante (6700), conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică al României (INS).

Locuri de muncaFoto: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Scăderea este evidentă atât în comparație cu trimestrul precedent, cât și în raport cu aceeași perioadă a anului 2022.

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul IV 2023 a fost de 33.300, cu 6.700 mai puține față de trimestrul anterior.

De asemenea, rata locurilor de muncă vacante – raportul dintre numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante şi numărul mediu anual total al locurilor de muncă (ocupate şi vacante, exclusiv cele blocate)- estimată pentru aceeași perioadă a fost de 0,65%, în scădere cu 0,13 puncte procentuale față de trimestrul precedent și cu 0,18 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2022.

Domenii cu cele mai multe locuri de muncă disponibile

În trimestrul IV din 2023, domeniile cu cele mai multe locuri de muncă disponibile au fost cele legate de producția și distribuția de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat. Acestea au fost urmate de sectorul financiar și de asigurări, precum și de activitățile din domeniul spectacolelor, culturii și recreației.

Sectorul bugetar a însumat 19,5% din numărul total al locurilor de muncă vacante.

Astfel, peste 3.000 de posturi libere s-au regăsit în administrația publică, 2.300 de locuri vacante în sănătate și asistență socială, iar 1.000 de locuri vacante în învățământ.

Mai mult, peste 23% din totalul locurilor vacante s-au găsit în industria prelucrătoare, cu aproximativ 7.800 de posturi libere.

Domenii cu cele mai puține posturi disponibile

Între sectoarele care au înregistrat cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante în trimestrul IV al anului trecut, sunt și construcțiile, învățământul și industria extractivă. În învățământ, spre exemplu, vorbim despre o scădere a ratei posturilor vacante cu 0,31%.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE