Dezvăluirea de către Rusia a unei înregistrări audio cu discuții ale forțelor aeriene germane continuă să facă valuri. Este o pomană pentru propaganda rusă care profită de ea pentru a semăna discordie în Germania și a plasa Berlinul într-o poziție incomodă față de aliații săi contra Moscovei, scrie France 24, conform Rador Radio România.
Pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, „aceasta este o nouă dovadă a implicării Occidentului în conflictul din Ucraina„. Fostul prim-ministru rus Dmitri Medvedev a asigurat chiar că „Germania se pregătește de război împotriva Rusiei”.
Tonul a fost hotărât belicos la Moscova de la dezvăluirea, vineri, a unei înregistrări audio a unei întâlniri a ofițerilor superiori ai forțelor aeriene germane, obținută de televiziunea rusă RT.
Conversația, care datează din 19 februarie, se referea la posibilitatea livrării de rachete de croazieră Taurus în Ucraina. Un subiect care otrăvește de câteva săptămâni dezbaterea politică din Germania.
Frumos cadou pentru propaganda rusă
Această „scurgere” de discuții foarte sensibile de la vârful Luftwaffe (Forțele Aeriene Germane) a dus la un scandal politico-militar în Germania. Guvernul a denunțat o operațiune de „război informațional” a Rusiei. Opoziția, la rândul ei, este dezolată de lejeritatea insuportabilă a comunicărilor dintre oficialii militari și l-a chemat pe Olaf Scholz să se explice în Parlament.
Între timp, Moscova, își frecă mâinile. „Este un cadou grozav care a fost oferit propagandei ruse”, rezumă Joanna Szostek, specialist în mass-media rusă la Universitatea din Glasgow.
Canalele de televiziune rusești s-au grăbit să difuzeze o versiune descrisă de germani drept „trunchiată” a înregistrării și au discutat-o până la saturație. Bundeswehrul asigură că armata discuta doar despre scenarii „ipotetice” de livrare a rachetelor Taurus Ucrainei și despre ce ar presupune asta. O ipoteză pe care cancelarul Olaf Scholz a exclus-o oficial de mai multe ori.
În Rusia, „această înregistrare este prezentată în principal ca dovadă că Germania se pregătește să bombardeze podul din Crimeea folosind rachetele sale Taurus”, subliniază Evghenii Golovcenko, specialist în dezinformarea rusă la Universitatea din Copenhaga.
Armata germană se întreabă dacă rachetele lor ar putea fi folosite pentru a distruge „podul” (fără a preciza care) în versiunea înregistrării postate online de presa rusă. O binefacere pentru propagandiștii ruși care „prezintă asta ca pregătirea unui atac al Occidentului împotriva unei ținte civile pe teritoriul controlat de Rusia”, explică Joanna Szostek.
Întoarcerea nemților celor răi
Podul Crimeii are o valoare simbolică puternică pentru ruși. „Este adesea descris de Moscova ca o dovadă a efectului pozitiv al politicii ruse pentru populația din Crimeea [de la anexarea peninsulei în 2014, n. red.], care are astfel o legătură directă cu restul Rusiei. Dovadă a importanței acestui pod: însuși Vladimir Putin l-a traversat în mai 2018 cu ocazia inaugurării”, amintește Joanna Szostek.
Distrugerea acestuia ar fi astfel o lovitură dură pentru populația civilă. „Mass-media rusă a publicat chiar articole în care susține că un bombardament german asupra podului ar fi o încălcare a dreptului umanitar”, notează Evghenii Golovcenko.
Dincolo de exemplul podului, toată mediatizarea în jurul dezvăluirii acestui extras audio „se încadrează perfect și în propaganda rusă constând în compararea războiului din Ucraina cu Marele Război Patriotic împotriva naziștilor”, estimează Huseyn Aliyev, specialist în războiul din Ucraina la Universitatea din Glasgow.
Ca și în 1941, nemții sunt agresorii. Și vin, de altfel, în apărarea „naziștilor care guvernează Ucraina”, pentru a folosi terminologia propagandei ruse. Suficient pentru a sugera populației ruse justețea cauzei conflictului din Ucraina… exact ca în timpul celui de-al doilea război mondial.
Acest caz este, de asemenea, un nou exemplu al eforturilor Rusiei de a viza Germania. Berlinul a fost desemnat atât de autoritățile europene, cât și de organizațiile de monitorizare a dezinformării drept „ținta prioritară” în Europa pentru operațiunile rusești de dezinformare de ani de zile. O tendință care a continuat după declanșarea ofensivei ruse majore în Ucraina în 2022
Germania, veriga slabă
„Germania este un fel de verigă slabă în Europa în ochii Moscovei. Ar fi țara în care pământul este cel mai fertil pentru propaganda sa”, susține Evghenii Golovcenko. Pentru Joanna Szostek, acest lucru se datorează prezenței unei comunități puternice de aproape 3,5 milioane de vorbitori de limbă rusă, dar și unei tradiții pacifiste și „moștenirii Ostpolitik [politica de deschidere față de Rusia inițiată la sfârșitul anilor 1960, n. red.]” . Atâtea elemente care fac sămânța discordiei, plantată de operațiunile de propagandă rusă, să devină mai probabil să divizeze Germania decât orice altă țară.
Acest lucru ar fi cu atât mai important pentru Moscova, cu cât „puterea economică și militară germană poate fi de mare ajutor Kievului și, prin urmare, trebuie făcut totul pentru a se asigura că țara este cât mai puțin unită în sprijinul său pentru Ucraina”, adaugă Evghenii Golovcenko.
O veste proastă pentru Ucraina
În acest caz, dezvăluirea de către Rusia a acestei întâlniri „este o veste proastă pentru Ucraina, care spera să primească rachete germane”, crede Huseyn Aliyev.
Potrivit acestui expert, această afacere va întări pentru un anumit timp „hotărârea germană de a nu livra rachete Taurus”, spune el. Dacă Berlinul s-ar răzgândi cu privire la aceste rachete, Moscova nu ar avea nicio problemă să denunțe limbajul dublu german, dând asigurări că înregistrarea ar dovedi că Germania a plănuit întotdeauna să livreze Taurus.
Deoarece unul dintre scopurile acestei operațiuni este „de a le arăta rușilor că Germania, și prin extensie țările NATO, sunt ipocrite și că nu trebuie să credem ce spun ele”, subliniază Joanna Szostek.
În opinia experților intervievați de France 24, această afacere are un efect de bonus pentru Moscova: seamănă îndoieli între țările occidentale și Ucraina. Stânjenește pe armata germană punând „problema securității informațiilor transmise lor”, asigură Huseyn Aliyev.
Din nou, „este descurajator pentru Ucraina”, deoarece s-ar putea să se întrebe în ce măsură informațiile militare pe care le-au putut primi au fost interceptate de spionii ruși.