Google search engine
AcasăECONOMIECompania Vodafone, în parteneriat cu Samsung, extinde rețeaua Open RAN comercială din...

Compania Vodafone, în parteneriat cu Samsung, extinde rețeaua Open RAN comercială din România


 

În cadrul parteneriatului, compania Samsung pune la dispoziția Vodafone software RAN multi-RAT (multi-Radio Access Technology – tehnologie care permite dispozitivului conectarea simultană la cel puțin o celulă de rețea), soluții de automatizare și echipamente radio triplu-bandă, precum și echipamente radio 5G care suportă Multiple Input Multiple Output masiv. Echipamentele radio triplu-bandă de la Samsung combină benzile de frecvență de 700MHz, 800MHz și 900MHz într-o singură bandă radio compactă care furnizează acoperire multi-spectru pentru serviciile 2G, 4G și 5G, ceea ce asigură rețelei capacitate și flexibilitate crescute, dar și eficiență energetică. În plus, este util dezvoltării serviciilor Internet of Everything (IoE), comunicațiilor machine-to-machine (M2M) și serviciilor de voce în roaming în Europa.

În afirmaţiile sale, „Tehnologia Open RAN ne deschide noi orizonturi pentru extinderea rețelelor și îmbunătățirea capacității lor. Pe măsură ce vom vedea Inteligența Artificială generativă, dar și alte tehnologii emergente devenind parte integrantă din serviciile oferite de companii și sectorul public, rețeaua are nevoie să fie ea însăși inteligentă, sigură, adaptabilă și capabilă să integreze din mers inovațiile din domeniu și cu un consum de energie cât mai redus. În plus, pentru operatori face mult mai simplă și mai eficientă din punctul de vedere al costurilor de instalare și întreținere partajarea rețelelor în zone izolate”, a declarat Nicolae Vîlceanu, Chief Network Officer, Vodafone România.

La rândul său, „Prin colaborarea continuă cu Vodafone, Samsung redefinește standardele inovării în industria telecomunicațiilor. Implementarea soluțiilor noastre în România marchează o etapă decisivă în evoluția rețelelor, deschizând noi orizonturi către performanță și eficiență. Ne angajăm să furnizăm tehnologii avansate și soluții de vârf, contribuind astfel la transformarea digitală a rețelelor din România”, a spus Julia Kim, președinte Samsung România și Bulgaria.

Acest anunț, vine în urma testelor de succes pe care Vodafone le-a început alături de Samsung și alți parteneri anul trecut în România.

În acest sens, Vodafone se numără printre primele companii care și-a construit un ecosistem puternic de vendori Open RAN, inclusiv prin integrarea de hardware și software multi-vendor in infrastructura sa și, mai recent, a unei arhitecturi pe bază de componente realizate cu tehnologii bazate pe siliciu.

În România, compania Vodafone colaborează cu parteneri diverși, printre care Samsung, pentru implementarea de stații de bază radio 2G, 4G și 5G (pentru transmiterea traficului generat de către clienți conectați la rețeaua de acces spre rețeaua core), cu Dell Technologies pentru serverele Dell PowerEdge concepute pentru traficul Open RAN și cu Wind River pentru software Containers as a Service (CaaS), cunoscute și ca software pentru nivelul de abstractizare.

Mai mult, proiectul, pe lângă faptul că este o continuare a proiectelor de rețea Open RAN comercială partajată derulate cu succes anul trecut, completează seria de proiecte similare efectuate de Vodafone în Europa, precum și implementarea Open RAN pe 2500 de site-uri Vodafone din Marea Britanie, începută în august 2023.

Aşadar, în rețelele Open RAN, spre deosebire de site-urile mobile tradiționale, bazate pe echipamentele unui singur furnizor, funcțiile software sunt decuplate de cele hardware, ceea ce permite o mai mare libertate de alegere dintre diverși vendori și generează beneficii legate de eficiența energetică și acces mai rapid la inovații software. Beneficiile pentru clienți sunt o rețea mobilă mai rapidă, care poate fi scalată virtual în situații de trafic crescut, eficiență în privința costurilor și acces mai rapid la servicii bazate pe cloud. Pentru operatori, creează premisele reducerii costurilor prin partajarea tuturor componentelor hardware (unități radio și infrastructură cloud) concomitent cu gestionarea independentă a componentei software pe o infrastructură cloud comună. Astfel, fiecare furnizor își poate gestiona capacitatea rețelei și poate gândi servicii adaptate nevoilor clienților într-un mediu sigur în care datele operatorilor sunt izolate și protejate.

Pe viitor, flexibilitatea superioară a tehnologiei Open RAN va maximiza beneficiile rețelelor 5G autonome (5G Standalone- 5GSA), permițând modernizarea rețelei core, dar și a antenelor. O rețea 5GSA va asigura latență redusă în utilizarea aplicațiilor diverse și „network slicing”, respectiv o împărțire a rețelei în funcție de aplicațiile folosite, utilă pentru revitalizarea industriei în Europa.

Sursa: www.economica.net

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE