Google search engine
AcasăEXTERNEComisia Europeană va finaliza cadrul de negociere cu Ucraina în această vară

Comisia Europeană va finaliza cadrul de negociere cu Ucraina în această vară


Comisia Europeană ar urma să prezinte la ”începutul verii”, după alegerile europene din 6-9 iunie, ”cadrul de negociere” pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, mai târziu decât era prevăzut iniţial, a anunţat miercuri preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, transmite AFP.

În cadrul summitului UE din decembrie, liderii statelor membre au căzut de acord asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi au mandatat Comisia Europeană să le prezinte un ”cadru de negociere” după ce vor fi examinat situaţia ţării şi măsurile adoptate deja de Kiev, potrivit Agerpres.

”Înregistrăm progrese excelente în procesul de verificare (a măsurilor ucrainene) şi lucrăm continuu asupra cadrului de negociere” care va defini convorbirile îndelungate în vederea aderării la UE, a indicat Von der Leyen într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Partidului Popular European (PPE) şi al grupului europarlamentar omonim, Manfred Weber.

”Cel mai bun pronostic al meu este că acest cadru nu va fi gata înainte de alegerile europene, ci mai degrabă după”, a adăugat preşedinta CE.

”Constat că dezvoltarea diferitelor poziţii de negocieri ia timp. Îmi imaginez că vom fi pregătiţi în jurul acestei veri, la începutul verii”, a spus ea.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei, Ana Pisonero, evocase în 9 februarie un ritm mai rapid al procedurilor: ”munca de elaborare a cadrului de negociere avansează şi sperăm că vom fi în măsură să îl prezentăm statelor membre în următoarele săptămâni”.

În iunie 2022, UE le-a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat la aderare. Pentru a trece la etapa următoare – deschiderea negocierilor de aderare, decisă la summitul european din decembrie 2023 – Bruxellesul a definit şapte criterii de referinţă pentru Kiev. Este vorba în special de condiţii ce trebuie îndeplinite în materie de combatere a corupţiei şi de reforme judiciare.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE