Google search engine
AcasăECONOMIECe se întâmplă cu negocierile dintre OMV şi ADNOC privind fuziunea operaţiunilor...

Ce se întâmplă cu negocierile dintre OMV şi ADNOC privind fuziunea operaţiunilor din domeniul chimiei


 

Din datele unor surse din apropierea discuţiilor, dacă la mijlocul lunii decembrie ADNOC şi OMV erau pe punctul de a anunţa că au ajuns la un acord, în ultimele săptămâni negocierile au luat o pauză pentru a permite părţilor să depăşească o serie de dezacorduri, inclusiv numele companiei rezultate în urma fuziunii. Există în continuare posibilitatea ca discuţiile să fie reluate şi să se ajungă, în cele din urmă, la un acord, susţine Financial Times.

Astfel, „Suntem implicaţi în negocierii în derulare şi fără un final predefinit şi de acea nu putem face comentarii”, a precizat OMV. Iar ADNOC a refuzat să comenteze.

În prezent, în centrul problemei este complexitatea tranzacţiei şi participaţiile împărţite ale diviziilor din domeniul chimiei ale celor două grupuri.

Concret, încă din luna iulie a anului trecut, OMV a confirmat că a intrat în discuţii pentru a-şi uni divizia de petrochimie, Borealis (care produce mase plastice, produse chimice şi îngrăşăminte şi este controlată în proporţie de 75% de OMV, iar restul de 25% este deţinut de ADNOC), cu Borouge Plc, o companie de petrochimie listată la Abu Dhabi şi la care ADNOC deţine o participaţie de 54%, iar Borealis 36%.

Practic, elementul care ţine pe loc discuţiile este un acord convenit în luna decembrie 2022, conform căruia ADNOC urma să preia o participaţie de aproape 25% din acţiunile OMV de la fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala Investment Company. Chiar dacă acest acord este pe ultima sută de metri în a obţine aprobările necesare, aceste aprobări au durat mai mult decât se preconiza şi au blocat şi o eventuală combinaţie între Borouge şi Borealis, a precizat una dintre surse.

Însă mai este o altă problemă care stă în calea unui acord este legată de valoarea diviziei Borealis, care nu este listată la bursă, şi care ar putea fi evaluată la aproximativ 10 miliarde de dolari. Acţionarul său majoritar, grupul petrolier OMV, are în prezent o capitalizare bursieră de aproximativ 14 miliarde de euro. Comparativ, Borouge, care este o companie listată la bursă, are o valoare de piaţă de aproximativ 20 de miliarde de dolari.

În contextul financiar, performanţele Borealis au fost dezamăgitoare în ultima vreme în timp ce OMV are mai puţini bani pentru achiziţii comparativ cu ADNOC. Asta ar putea face dificilă menţinerea unui parteneriat cu proporţii egale în viitor, atunci când grupul combinat va dori să facă noi achiziţii, au subliniat sursele.

Aşadar, discuţiile cu OMV sunt doar o parte din mai multe tranzacţii pe care grupul petrolier ADNOC le analizează în încercarea de a-şi diversifica veniturile şi a-şi creşte activităţile în sectorul petrochimiei.

În paralel, ADNOC negociază cu grupul german Covestro, iar în luna septembrie a anului trecut cele două părţi au precizat că au intrat în faza discuţiilor fără un final predefinit cu privire la o potenţială achiziţie.

Sursa: www.economica.net

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE