Google search engine
AcasăECONOMIECE salută înţelegerea pentru un sistem de certificare la nivelul UE pentru...

CE salută înţelegerea pentru un sistem de certificare la nivelul UE pentru certificarea „eliminărilor CO2”


 

Cadru de certificare are sarcina de a stimula tehnologiile inovatoare de eliminare a dioxidului de carbon şi agricultura carbonului, care contribuie la obiectivele UE în materie de climă, mediu şi poluare zero. Acest nou cadru va ajuta UE să atingă neutralitatea climatică prin certificarea eliminărilor de dioxid de carbon şi a agriculturii carbonului pentru a se asigura că acestea sunt transparente şi fiabile, prevenind dezinformarea ecologică şi creând noi oportunităţi de afaceri, scrie Agerpres.

Acest acord stabileşte norme de certificare pentru:

-agricultura carbonului, cum ar fi refacerea pădurilor şi a solurilor şi evitarea emisiilor solului,

-reumidificarea turbăriilor,

-utilizarea mai eficientă a îngrăşămintelor şi alte practici agricole inovatoare,

-eliminările industriale de carbon, cum ar fi bioenergia cu captarea şi stocarea dioxidului de carbon, sau captarea şi stocarea directă a dioxidului de carbon din aer şi lipirea carbonului în produse şi materiale durabile, cum ar fi materialele de construcţie pe bază de lemn sau cărbunele biologic.

În plus, regulamentul convenit provizoriu va îmbunătăţi capacitatea UE de a cuantifica, monitoriza şi verifica autenticitatea tuturor acestor forme de eliminare a dioxidului de carbon. În special, acesta stabileşte norme pentru recunoaşterea sistemelor de certificare care demonstrează conformitatea cu cadrul UE, precum şi un set specific de criterii pentru a asigura o înaltă calitate a eliminărilor de dioxid de carbon şi transparenţa şi credibilitatea procesului de certificare.

În acest sens, se va institui un registru al UE pentru a crea un nivel ridicat de transparenţă în ceea ce priveşte eliminările certificate de dioxid de carbon. Acest lucru va fi pus în aplicare în termen de 4 ani, iar între timp pot fi utilizate registrele sistemelor de certificare existente.

De asemenea, regulamentul prevede o prioritizare a metodologiilor de certificare care ar trebui dezvoltate. Pe această bază, Comisia, sprijinită de un grup de experţi în eliminarea dioxidului de carbon, îşi va continua activitatea de elaborare a unor metodologii de certificare credibile şi adaptate pentru diferitele tipuri de activităţi de eliminare a dioxidului de carbon.

Eliminările certificatelor de dioxid de carbon pot constitui baza unor noi oportunităţi economice şi pot fi monetizate prin scheme private şi sprijin din partea sectorului public, precum şi prin generarea de avantaje comerciale, consumatorii dorind să recompenseze practicile ecologice. Agricultura carbonului va crea noi modele de afaceri pentru fermieri şi silvicultori şi se preconizează că va aduce beneficii semnificative pentru biodiversitate.

Pe de altă parte, regulamentul convenit încurajează, de asemenea, utilizarea bioproduselor pentru construcţii de lungă durată pentru a menţine fixarea carbonului pe parcursul mai multor decenii sau mai mult, stimulând noi tehnici durabile de construcţie.

În ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru tehnologiile de eliminare a dioxidului de carbon, regulamentul deblochează finanţarea privată şi publică inovatoare, inclusiv finanţarea impactului sau sprijinul public bazat pe rezultate, deoarece eliminatorii de dioxid de carbon şi fermierii din domeniul carbonului pot fi recompensaţi pe baza absorbţiilor certificate şi a reducerilor de emisii. Acesta va sprijini, de asemenea, noul Bauhaus european prin recunoaşterea capacităţii de stocare a carbonului a materialelor de construcţie biologice şi eficiente din punct de vedere energetic.

Comisia va continua să finanţeze eliminarea dioxidului de carbon prin diverse programe, cum ar fi Fondul pentru inovare, politica agricolă comună, Fondul de dezvoltare regională, programul LIFE şi programul Orizont Europa (inclusiv misiunea „Un pact al solului pentru Europa”).

Sursa: www.economica.net

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE