Represaliile Israelului, atunci când au venit, au fost surprinzător de limitate. Iranul a minimizat semnificația atacurilor aeriene de vineri asupra unei baze militare de lângă Isfahan și a altor ținte, negând că acestea au fost dirijate din exterior. Purtătorii de cuvânt israelieni, de obicei volubili, au păstrat o tăcere ciudată. A fost ca și cum ar fi fost încheiat un acord bilateral tacit pentru a minimaliza situația – pentru a detensiona în liniște situația, scrie The Guardian.
Ca niște dueliști clandestini din secolul al XIX-lea care își îndreaptă în mod ilicit pistoalele unul către celălalt pe o pajiște engleză cețoasă în zori, ambele țări au cerut ca onoarea să fie satisfăcută – dar au vrut să evite o altă dispută publică zgomotoasă. Fiecare a tras direct în cealaltă, provocând daune simbolice. Acum, ele și secundele lor semnalează că s-a terminat – cel puțin pentru moment.
Dacă este adevărat, este o ușurare uriașă, deși posibil temporară. Sugerează că presiunea intensă exercitată de SUA asupra Israelului pentru a exercita reținere, cu sprijinul Marii Britanii și al altora, a dat roade. Președintele Joe Biden a îndemnat Israelul să „accepte victoria” după ce atacul aerian de amploare fără precedent al Iranului de la sfârșitul săptămânii trecute a fost respins cu succes. Liderii săi nu au fost întru totul de acord.
Nu este în ADN-ul premierului israelian Benjamin Netanyahu să întoarcă și celălalt obraz. Fost comandant, el recurge instinctiv la forță. Și a fost îndemnat de aliații de dreapta dură să „dea buzna”. În cele din urmă, răspunsul său măsurat reflectă o influență sporită a SUA. Asistența crucială a SUA în apărarea Israelului la sfârșitul săptămânii trecute nu a putut fi ignorată.
Războiul din umbră purtat timp de ani de zile de cele două țări a fost expus la lumina zilei, pentru ca toată lumea să vadă
Ar fi o prostie să presupunem că acesta este sfârșitul problemei. O ostilitate viscerală, politică și ideologică, încă îi separă pe cei doi inamici. Ambele guverne sunt asaltate de diviziuni interne care alimentează imprevizibilitatea și provocarea. Și a fost creat un precedent sumbru. S-a deschis o cutie a Pandorei a confruntării față în față, unul la unul.
Războiul din umbră purtat timp de ani de zile de cele două țări a fost expus la lumina zilei, pentru ca toată lumea să vadă. Iranul ar putea riposta în orice moment, direct sau indirect. Israelul, care a arătat vineri că poate lovi instalațiile nucleare iraniene dacă dorește, ar putea decide să o facă din nou și mai des. Data viitoare ar putea fi mult mai rău.
Acest impas Israel-Iran este inextricabil împletit cu conflictul palestinian – în beneficiul niciunuia dintre ei. Iar dilema Occidentului pare chiar mai clară decât înainte. David Cameron, ministrul de externe al Marii Britanii, caracterizează abordarea sa unilaterală, cu două fețe. El a făcut presiuni puternice în ceea ce privește ajutorul pentru Gaza și, cu întârziere, pentru o încetare a focului – dar fără prea mult succes.
Un motiv pentru acest eșec poate fi lipsa de dorință a guvernului lui Rishi Sunak de a influența vânzările de arme britanice către Israel. Un alt motiv este refuzul lui Cameron de a condamna atacul aerian israelian nerecunoscut de la 1 aprilie asupra complexului diplomatic iranian din Damasc, care a ucis comandanți de rang înalt și a declanșat atacul Teheranului de la sfârșitul săptămânii trecute.
Experții ONU spun că atacul a încălcat dreptul internațional. Cameron a recunoscut săptămâna trecută că, dacă un consulat britanic ar fi atacat în mod similar, Marea Britanie ar da un „răspuns puternic”. Dar pur și simplu nu s-a putut hotărî să spună că Israelul a greșit. Această poziție implicită pro-Israel caracterizează atitudinea multor guverne occidentale.
Atunci când este evaluată mai pe larg în termeni de câștigători și perdanți, nu există nicio îndoială cu privire la locul în care evenimentele de săptămâna trecută îi lasă pe ucraineni. Ei sunt furioși din cauza unei alte felii indigeste de ipocrizie occidentală. Timp de peste doi ani, Kievul a pledat în zadar pentru acoperire aeriană NATO și pentru o apărare antirachetă adecvată.
Și totuși, ce s-a întâmplat când Israelul s-a confruntat cu un baraj iranian?
Vorbăria cu gură mare despre pericolele escaladării a fost brusc uitată. SUA, Marea Britanie, Franța și alții au intervenit, mobilizând avioane de luptă pentru a completa sistemele de apărare antirachetă de ultimă generație. În timp ce Israelul a ieșit aproape nevătămat, oficialii spun că Ucraina, insuficient protejată, se confruntă cu un număr similar de atacuri cu drone și rachete – aproximativ 300 – în fiecare săptămână.
De asemenea, palestinienii asediați au privit cu consternare cum criticile occidentale la adresa lui Netanyahu s-au transformat peste noapte, datorită Iranului, într-un cor de solidaritate strident. Agențiile de ajutorare continuă să avertizeze asupra foametei iminente. Aproximativ 34.000 de palestinieni au murit în mâinile israelienilor în șase luni. Ofensiva amânată împotriva Rafah se profilează. Nu există câștigători în Gaza și Cisiordania, ci doar învinși.
Iranul susține că a reușit să pedepsească Israelul pentru atentatul cu bombă de la consulatul din Damasc. De fapt, atacul său a fost o debandadă care i-a expus limitele militare. O ostracizare sporită și sancțiuni suplimentare sunt răsplata imediată. Iar Iranul cu siguranță nu le-a făcut nicio favoare palestinienilor, nu că liderilor săi le pasă prea mult.
Cu toate acestea, nici israelienii nu au prea multe motive să sărbătorească. Cu siguranță, Israelul a respins Iranul – de data aceasta – și a cerut un preț. Dar faimoasa sa politică de descurajare este în bucăți. Mitul fortăreței inexpugnabile a Israelului s-a spulberat. Între timp, mai mult de 130 de ostatici rămân în Gaza, Hamas este neînvinsă, iar ratingul în sondaje al șoimului Netanyahu este în creștere.
În ceea ce-l privește pe Biden, acesta a reușit în sfârșit să facă ceva bine după ce a gestionat greșit criza izbucnită la 7 octombrie, când teroriștii Hamas au ucis 1.200 de israelieni. Dar este departe de a se fi terminat. Iranul complică și mai mult enigma generală a lui Biden cu privire la Orientul Mijlociu, ceea ce îl costă voturi progresiste. Din punct de vedere politic, el nu se poate distanța de Israel. Dar conducerea lui Netanyahu este periculoasă și toxică – o piatră de moară electorală care l-ar putea zdrobi pe Biden.
Orientul Mijlociu în ansamblu a evitat un glonț săptămâna trecută. Până acum, conflagrația prezisă la nivelul întregii regiuni nu s-a aprins. Pe de altă parte, mai multe urgențe globale grave suferă o înrăutățire, o neglijare contingentă. Una dintre ele este Sudanul, devastat de război, unde zeci de milioane de oameni au nevoie urgentă de asistență umanitară. Altele sunt Haiti, Somalia și Myanmar.
Acesta este un argument puternic, printre multe altele, pentru rezolvarea problemei centrale a Orientului Mijlociu – conflictul israeliano-palestinian. Acesta absoarbe prea mult timp, energie și resurse diplomatice. Răspândește otravă prin sistemul internațional. El dezechilibrează și dezechilibrează politica occidentală. Dă putere și ridică în slăvi actori necinstiți – cum ar fi Iranul.
Într-o lume interconectată, opoziția mioapă a majorității israelienilor față de un stat palestinian independent este problema tuturor.