Google search engine
AcasăCULTURA SI MEDIAcare sunt primele 10 ţări calificate în finală / VIDEO

care sunt primele 10 ţări calificate în finală / VIDEO


Serbia, Portugalia, Slovenia, Ucraina, Lituania, Finlanda, Cipru, Croaţia, Irlanda şi Luxemburg s-au calificat în finala de sâmbătă a Eurovision, ediţia 68. Natalia Barbu, reprezentanta Moldovei, nu a reuşit să se califice. Prima semifinală a concursului european a avut loc la Malmö Arena din Suedia.

Show-ul a fost prezentat de Petra Mede şi Malin Åkerman.

Fiecare ţară a acordat puncte celor 10 artişti favoriţi. Primul loc a primit 12 puncte, locul doi – 10 puncte, iar toţi ceilalţi între 1 şi 8 puncte.

Moldova a fost reprezentată de Natalia Barbu cu melodia „In the Middle”.

Irlanda a avut un deceniu greu la Eurovision. Câştigătorii de şapte ori nu au reuşit să se califice în finală la opt din ultimele 10 concursuri. În speranţa de a schimba această situaţie se află cântăreţul şi compozitorul Bambie Thug, al cărui cântec „Doomsday Blue” este una dintre cele mai ciudate intrări din acest an, o combinaţie de hiperpop, electro-metal şi screamcore.

Fostul cântăreţ al trupei Years and Years, Olly Alexander, a avut o prestaţie bună la Eurovision, potrivit BBC. În comunicatul său oficial de presă era anunţat: „Spectacolul lui Olly Alexander la Eurovision îi transportă pe spectatori într-un vestiar de sală de box distopic post-apocaliptic, la bordul unei nave spaţiale care se îndreaptă spre Pământ printr-o gaură neagră în 1985!”.

Favoriţii la casele de pariuri

Nu s-a mai întâmplat niciodată până acum – dar participanţii din acest an, Baby Lasagna, sunt în prezent favoriţii caselor de pariuri. În mod surprinzător, trupa a reuşit să intre în concurs doar după ce câştigătorul iniţial al concursului naţional de selecţie din Croaţia s-a retras. Cântăreţul Marko Purišić a adus cu el un talisman norocos: O pisică de pluş cu un singur ochi.

Reprezentanţii Marii Britanii, Germaniei şi Suediei şi-au prezentat melodiile în prima semifinală.

Luxemburg a câştigat de cinci ori Eurovision. Anul acesta, Tali a cântat „Fighter”, un hit pop francofon, la 31 de ani de la ultima participare a ţării la acest concurs.

În timpul votului, Johnny Logan a interpretat „Euphoria”, melodia cu care Loreen a câştigat concursul în 2012.

Până anul trecut, Johnny Logan a fost singurul cântăreţ care a câştigat de două ori Eurovision. El a cucerit titlul în 1980, cu melodia „What’s Another Year”, şi a triumfat din nou în 1987, cu balada pasională „Hold Me Now”. Acesta din urmă a fost votat în cele din urmă al treilea cel mai bun câştigător Eurovision din toate timpurile.

În 2024, diva suedeză Loreen i-a egalat recordul la Eurovision, obţinând a doua victorie cu „Tattoo”.

După un omagiu emoţionant adus fostei concurente Nicole Josy, spectacolul din pauză a continuat cu o apariţie a starului suedez Benjamin Ingrosso. El a ocupat locul şapte la Eurovision 2018. O clasare respectabilă, nu şi pentru compatrioţii săi. „În Suedia, dacă nu ajungi printre primii cinci, eşti cel mai rău, aşa că am fost o dezamăgire”, a declarat el pentru podcastul oficial al concursului Eurovision Song Contest.

Cea de-a doua semifinală va avea loc joi seară.

Concurenţii din prima semifinală:

Cipru: Silia Kapsis – „Liar”

Serbia: Teya Dora – „Ramonda”

Lituania: Silvester Belt – „Luktelk”

Irlanda: Bambie Thug – „Doomsday Blue”

Marea Britanie: Olly Alexander – „Dizzy” (deja calificată)

Ucraina: Alyona Alyona & Jerry Heil – „Teresa & Maria”

Polonia: Luna – „The Tower”

Croaţia: Baby Lasagna – „Rim Tim Tagi Dim”

Islanda: Hera Björk – „Scared of Heights”

Germania: Isaak – „Always On The Run” (deja calificată)

Slovenia: Raiven – „Veronika”

Finlanda: Windows95Man – „No Rules”

Moldova: Natalia Barbu – „In the Middle”

Suedia: Marcus & Martinus – „Unforgettable” (deja calificată)

Azerbaidjan: Fahree feat. Ilkin Dovlatov – „Özünlə Apar”

Australia: Electric Fields – „One Milkali (One Blood)”

Portugalia: Iolanda – „Grito”

Luxemburg: Tali – „Fighter”RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE