Google search engine
AcasăECONOMIECare sunt persoanele pentru care Uniunea Europeană urmează să le scoată de...

Care sunt persoanele pentru care Uniunea Europeană urmează să le scoată de pe lista sa de sancțiuni?


 

În contextul sancţiunilor, până acum, UE a blocat activele şi a interzis accesul a circa 2000 de persoane fizice şi juridice implicate în invazia rusă în Ucraina sau care au profitat de pe urma războiului, reaminteşte agenţia citată.

Însă, unele restricţii expiră în data de 15 martie, iar reprezentanţii celor 27 de state membre ale Uniunii au convenit miercuri să le prelungească, fiind însă exceptaţi ruşii Arkadi Voloj şi Serghei Mnodiants şi slovacul Jozef Hambalek.

Arkadi Voloj este unul din fondatorii companiei ruse Yandex din domeniul internetului. Acuzaţiile împotriva sa şi-au pierdut forţa după ce el a afirmat în vara trecută, pentru prima dată după 24 februarie când forţele Moscovei au început invazia, că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este „barbar”.

Iar Serghei Mndoianţ este fostul om de legătură cu guvernul al concernului rus Sistema şi membru în consiliul de administraţie al unui grup de reflecţie care oferă Kremlinului consiliere privind politica externă şi de securitate.

La rândul său Jozef Hambalek este liderul clubului de motociclişti naţionalişti ruşi Night Wolves (Lupii Nopţii) în Europa. El a fost acuzat de instruirea motocicliştilor pentru a lupta în Ucraina şi de răspândire de propagandă pro-rusă.

Unele surse au dezvăluit că Ungaria a făcut lobby pentru eliminarea sancţiunilor împotriva lui Usmanov, însă magnatul cu afaceri în metalurgie şi telecomunicaţii nu a fost considerat un punct slab de pe lista celor sancţionaţi, deoarece a pierdut luna aceasta apelul împotriva sancţiunilor la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Sub rezerva anonimatului, aceiaşi diplomaţi au afirmat că Budapesta a încercat să îl scoată de pe listă şi pe fostul pilot rus de Formula 1 Nikita Mazepin, precum şi pe Viaceslav Kantor, considerat de UE beneficiarul real al producătorului de îngrăşăminte Acron din Rusia.

Dovezile împotriva celor menţinuţi pe listă sunt considerate puternice, iar sugestiile Ungariei au atras „o reacţie masivă”, au susţinut sursele Reuters.

Agenţia precizează că reprezentanţa diplomatică a Ungariei la UE nu a răspuns solicitării de a comenta.

Modificările listei vor intra în vigoare înainte de 15 martie şi permit statelor membre ale Uniunii să deblocheze imediat activele lui Voloj, Mndoianţ şi Hambalek.

Vineri, UE va anunţa al 13-lea pachet de sancţiuni legate de Ucraina împotriva Rusiei, în care sunt incluse alte aproape 200 de entităţi şi persoane acuzate de sprijin pentru Moscova în achiziţiile de armament sau de implicare în răpirea unor copii ucraineni.

 

Sursa: www.economica.net

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE