Google search engine
AcasăCULTURA SI MEDIAAnul 2024, dedicat îngrijirii bolnavilor și comemorării sfinților tămăduitori în Patriarhia Română

Anul 2024, dedicat îngrijirii bolnavilor și comemorării sfinților tămăduitori în Patriarhia Română

Patriarhia Română va proclama anul 2024 drept Anul Omagial al Pastorației și Îngrijirii Bolnavilor și Anul Comemorativ al⁢ Tuturor Sfinților‌ Tămăduitori fără de Arginți. Această decizie a fost luată în urma necesității de a intensifica îngrijirea celor aflați în suferință sufletească și trupească, conform unui mesaj al Patriarhului Daniel pentru anul 2024, publicat pe basilica.ro.

În acest sens, după Anul Omagial‌ al Pastorației Persoanelor Vârstnice, Biserica se concentrează acum pe îngrijirea celor bolnavi, ca o ⁤aprofundare firească a tematicii. Învățătura Bisericii ne⁣ învață că îngrijirea celor aflați în suferință este o ​manifestare concretă a iubirii milostive, iar sănătatea trupească este ⁤strâns legată de cea sufletească.⁤ Patriarhul Daniel a subliniat de mai multe ori că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, nu un⁢ drept al nostru, și trebuie să o păstrăm și să o cultivăm.

Având în vedere că Mântuitorul Hristos este modelul principal în îngrijirea bolnavilor și că El a lucrat ⁢prin sfinți, în Anul Omagial al Pastorației și‌ Îngrijirii Bolnavilor ⁢vor fi comemorați toți sfinții tămăduitori fără de arginți. Printre aceștia se numără Sfântul Evanghelist Luca, primul medic al Bisericii apostolice, și Sfânta Muceniță Tecla, din aceeași perioadă. De asemenea, vor⁣ fi pomeniți cei doisprezece doctori fără⁤ de arginți menționați la proscomidie: Cosma și Damian, Chir și Ioan, Pantelimon‍ și Ermolae, Samson și Diomid, Mochie și Anichit, Talaleu și Trifon. Totodată, vor fi comemorați și alți sfinți din primele secole, precum Sfântul Grigorie Taumaturgul, Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Ierarh Partenie de Lampsakos, Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, dar și‍ din ‍perioada contemporană, precum Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei, Sfântul​ Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, Sfântul Gherasim din Kefalonia sau Sfântul ‍Nichifor‌ Leprosul.

Proclamarea⁢ Anului Omagial și Comemorativ ⁢2024 va avea loc în​ prima zi din ianuarie, după Sfânta Liturghie, la Catedrala Patriarhală. Tematica omagial-comemorativă pentru anul 2025 nu a fost încă anunțată oficial, dar se‌ preconizează că va⁤ fi un an ‌special pentru Biserica Ortodoxă Română, care va sărbători 140‌ de⁢ ani de la obținerea autocefaliei⁤ și 100 de ani de‍ la obținerea statutului de patriarhie.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE