Google search engine
AcasăSTIRILE ZILEIadevărul a ieșit la iveală după mulți ani

adevărul a ieșit la iveală după mulți ani


Reprezentanţii papei Francisc în Polonia au anunţat sâmbătă că suveranul pontif a acceptat demisia unui arhiepiscop polonez acuzat, într-un documentar, că nu a acţionat cu privire la abuzurile împotriva copiilor, informează Reuters, relatează Agerpres.

Într-un documentar realizat în 2021 de postul de televiziune TVN24, preotul Andrzej Dymer, care a decedat în acel an, era acuzat că a abuzat copii, iar arhiepiscopul diecezei Szczecin-Kamien, Andrzej Dziega, care a ştiut despre acest lucru încă din 1995, nu a luat nicio măsură. ”Sfântul părinte Francisc a acceptat demisia arhiepiscopului Andrzej Dziega din funcţia de arhiepiscop metropolitan al Szczecin-Kamien”, a anunţat pe site-ul său Nunţiatura Apostolică în Polonia, reprezentanţa diplomatică a Vaticanului în această ţară.

Într-un comunicat de pe site-ul arhidiecezei Szczecin-Kamien se precizează că Dziega se pensionează. Niciuna dintre declaraţii nu s-a referit la acuzaţiile împotriva lui Dziega, care a fost arhiepiscop metropolitan al Szczecin-Kamien din 2009. Arhidieceza nu a dat curs imediat unei cereri de comentarii din partea Reuters. Dziega nu a putut fi contactat pentru comentarii.

TVN24 a relatat sâmbătă că, după difuzarea documentarului, Dziega l-a concediat pe Dymer din funcţia de director al unui institut medical situat în Szczecin, nord-vestul Poloniei.

 

Situația Poloniei

Presa poloneză a relata în 2008 că Dymer a fost condamnat de un tribunal al bisericii pentru abuzuri sexuale împotriva minorilor. Dymer a înaintat recurs, dar recursul nu s-a judecat înainte de moartea clericului.

Polonia, una dintre mai devotate ţări catolice din Europa, s-a confruntat cu o serie de scandaluri de abuzuri împotriva copiilor, iar biserica din această ţară a anunţat, în urmă cu doi ani, că, în perioada 1 iulie 2018 – 31 decembrie 2020, a primit 368 de plângeri privind abuzuri săvârşite împotriva minorilor. Potrivit unui recensământ din 2021, 71% din populaţia acestei ţări se declară catolică.RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ȘTIRI POPULARE

COMENTARII RECENTE