Aproximativ 50% din livrările de arme occidentale către Ucraina nu ajung la timp, a declarat, duminică, ministrul apărării de la Kiev, informează Rador Radio România.
”Noi pierdem oameni, pierdem teritorii”, subliniază el.
Rustem Umerov a făcut această afirmație în timpul unei conferințe televizate de la Kiev, la o zi după împlinirea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei.
Industria ucraineană lucrează fără oprire
Ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamişin, a declarat că, în 2023, industria de apărare a Ucrainei a crescut de șase ori, mai mult de jumătate dintre aceste capacități fiind deja contractate. Potrivit RBC, Kamişin a făcut declaraţii în acest sens la forumul „Ucraina. Anul 2024”, care are loc, duminică, la Kiev. „Anul trecut, industria noastră de apărare a produs de trei ori mai mult decât în 2022. Capabilitățile noastre pentru 2023 sunt de șase ori mai multe decât anul trecut.
Avem aproximativ jumătate din aceste capacități contractate pentru 2024. Lucrăm împreună cu Ministerul Apărării, cu Forţele de Apărare pentru continuarea contractării” – a remarcat ministrul. Acesta a menționat că, în general, industria de apărare ucraineană este formată din 500 de întreprinderi care lucrează la proiectarea, repararea, producția și întreținerea a tot ceea ce funcționează pentru armata ucraineană.
Potrivit lui Kamişin, este vorba despre aproximativ 400 de companii private și 100 de companii de stat. Ministrul ucrainean al industriilor strategice a adăugat că, anul trecut, Ucraina a crescut producția de muniție, iar, anul acesta, va crește și producția de proiectile.
Apel lansat de Zelenski
Ucraina contează pe continuarea susţinerii statelor membre ale Grupului Celor Şapte (G7), anunţă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează CNN, potrivit News.ro. Zelenski le-a mulţumit sâmbătă, într-o reuniune prin videoconferinţă, statelor membre G7 pentru leaderhipul lor. ”Ştiţi foarte bine de ce avem nevoie pentru a ne apăra cerul, a ne consolida armata la sol. Şi ştiţi de ce avem nevoie pentru a ne susţine şi continua succesele pe mare. Şi ştiţi perfect de bine că avem nevoie de toate acestea la timp şi că noi contăm pe voi”, le-a supus el şefilor de stat şi de guverne din G7. El a particpat la această reuniune, la Kiev, la marcarea a doi ani de la invazia rusă, împreună cu premierul canadian Justin trudeau, premierul italian Giorgia Meloni şi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.
Zelensky a subliniat că o victorie împotriva Rusiei înseamnă o victorie a comunităţii internţaionale şi a dreptului internţaional. ”Vă rog să nu uitaţi că ambiţiile imperialiste şi revanşismul pot să fie înfrânte doar împrenă cu cei infectaţi de ele, iar acesta este lucrul care deschide spaţiul adevăratei securităţi şi dezvoltări ale democraţiei”, a declarat el.
Şefii de stat şi de guverne din G7 au reiterat într-un comunicat comun, după această reuniune virtuală, că susţin Ucraina ”atât timp cât este necesar”. Casa Albă a publicat această Declaraţie comună, în contextul în care continuarea finanţării americane a Kievului se află sub semnul întrebării. Liderii G7 îl acuză în acest document pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că şi-a ”obligat poporul să plătească un preţ greu al acţiunilor nesăbuite ale Guvernului său”.
Promisiuni europene
Oficiali ucraineni au anunţat sâmbătă că au primit asigurări de la lideri europeni cu privire la furnizarea unor noi ajutoare, în urma unor îngrijorări privind o scădere a ajutorului Occidentului.
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a anunţat pe X că a discutat sâmbătă la telefon cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi că a primit asigurări că statele membre ale Uniunii Europene (UE) îşi vor accelera livrările de amuniţie de artilerie.”Obuzele de artilerie sunt prioritatea absolută în acest moment”, subliniază Kuleba.”Până la sfârşitul lui martie, UE plănuieşte să trimită aproape 170,000 de cartuşe Ucrainei şi acţionează să crească volumul livrărilor”, adaugă el.
UE a eşuat să-şi respecte angajamentul de a-şi creşte priducţia de muniţie pentru a aproviziona armata ucraineană, depăşită semnificativ de arileria rusă.
Premierul ucrainean Denis Şmîhal a anunţat într-un comunicat că s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen în cursul vizitei la Kiev a preşedintei Comisiei Europene.
UE a adoptat recent un ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani destinat Ucrainei, blocat o vreme de către premierul ungar Viktor Orban.
Şmîhal anunţă că von der Leyen i-a transmis că prima tranşă – în valoare de 4,5 miliarde de euro – urmează să fie plătită în martie.El anunţă că a discutat cu preşedinta CE despre situaţia de la frontiera Ucrainei cu Polonia, blocată de către agricultori polonezi împotriva unor importuri ucrainene ieftine.